banner

piątek, 18 października 2013

PIECZONE GRUSZKI Z GORGONZOLĄ



Mam nadzieję, że uda mi się zachęcić do przygotowania 
bardzo prostej jesienne kolacji "na ciepło" :-) 
Wspaniale pasuje do czerwonego wina.



Co potrzebujemy na kolację dla 2 osób ?  
  • 5 gruszek
  • 100 g sera gorgonzola piccante
  • 100 ml śmietany 18-22%
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To jest prosta wersja, która zabiera tylko kilkanaście minut 
na przygotowanie tego pysznego smakołyku. 
Kiedy mam więcej czasu, wzbogacam nadzienie z gruszek 
o orzechy włoskie, które wcześniej miażdżę 
i mieszam z łyżką śmietany i serem przed napełnieniem gruszek.  
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 
W tym czasie gruszki dzielimy na połówki 
i usuwamy gniazda nasienne tworząc miejsce dla sera.
Należy robić to bardzo ostrożne, żeby nie uszkodzić skóry gruszki. 
Nakładamy gorgonzolę, pokrojoną na mniejsze kawałki, 
wielkością odpowiadające zagłębieniom 
w gruszkach (patrz zdjęcie poniżej).

Gruszki ułożone na blaszce wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Układam je dość ciasno, aby je "ustabilizować" w pozycji poziomej 
i zapobiec wyciekaniu rozpuszczonego sera z gruszki. 
Można je również ułożyć w formie do muffinek (zdjęcie poniżej).


Kiedy gruszki będą w piekarniku, pozostały ser 
rozpuszczamy na patelni zatapiając go w śmietanie. 
Całość podgrzewamy ciągle mieszając. 
Doprowadzamy do powolnego zagotowania. 
Przyprawiamy, gałką, świeżo mielonym pieprzem i solą.


Po około 20 minutach, kiedy ser się rozpuści 
a gruszki ładnie zmienią kolor na ciemniejszy 
(lekko podpieczony), wykładamy je z piekarnika (zdjęcie poniżej).


Rozkładamy na talerze i polewamy sosem 
śmietanowo- serowym.
Ja dodatkowo dodaję na wierzch świeżo mielony pieprz. 

Talerze zdobimy wg własnej fantazji. SMACZNEGO !!!

 
Posted by Picasa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz