banner

wtorek, 15 października 2013

CHUTNEY NO OSTRO. ŚLIWKOWO - CZOSNKOWE.

Ta wspaniała konfitura pasuje najlepiej do mięs pieczonych,
oraz tych zdjętych przed chwilą z grilla.
Nuta czosnku sprawia, że słodko-ostry smak zachwyca.
Takie gęste sosy, przygotowywane z owoców i warzyw,
z dodatkiem np. czosnku, cebuli i rodzynek, octu, musztardy,
 w wielu kuchniach świata nazywane są "chutney" (czyt: czatni)
Najpopularniejsze są chyba w kuchni indyjskiej.
W Polsce, przepisy na chutney pojawiły się już w XVII wieku 
pod nazwą "gąszcze".

Ja zapraszam Was na jedno z najlepszych chutney,
jakie kiedykolwiek jadłam.    



CO POTRZEBUJEMY ?

- 1 kg śliwek
- 1-2 łyżki masła
- 1 łyżeczka imbiru (lub świeżo tarty)
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku


Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, odsączamy i gotujemy (smażymy) 

z masłem w garnku o grubym dnie około 2-3 h.


Mieszamy co jakiś czas drewnianą łyżką, również po to,
żeby zapach słodki, śliwkowy zapach "swobodnie panoszył" się po kuchni,
a rodzina miała ślinianki w ciągłej aktywności, ha ha ha...
Pokrywka nie całkiem szczelnie położona. 
Na około 20 min przed końcem podsmażania,
dodajemy cukier, czosnek, imbir, cynamon i resztę przypraw wg własnego uznania.


NIE MIKSUJEMY bo kawałki skórek są tu pożądane !

Pieczone mięsa są takie "charakterne" i kawałki skórek śliwek dobrze się z nimi "dogadują". 


Smacznego mięsnego ! Smacznego śliwkowego !

4 komentarze:

  1. Pyszne śliwki. Robiłam.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. my też uwielbiamy tę "konfiturę" do mięs i czekamy już na śliwkowy sezon...bo tęsknimy za jej zapachem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusisz me podniebienie ;)
    Zrobiłam w tym roku do mięska śliwki w occie winogronowym a dziś smażyłam cały dzień powidła. Jak nabędę jeszcze węgierek to spróbuję i z Twojego przepisu.
    Pozdrawiam Ryska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, serdecznie Ci polecam bo to przepyszny dodatek "uszlachetniający" każdy rodzaj mięsnego posiłku, macham z całych sił, Ewa

      Usuń