banner

poniedziałek, 21 października 2013

"WILCZOGÓRSKI" KREM Z DYNI (ZUPA)


 Ja robię swoją zupę na patelni typu "wok" bo nie muszę niczego przelewać, wszystko się mieści i nie muszę "cudować" na kilku patelniach - ale to oczywiście nie jest mus :-)

SKŁADNIKI:

- pokrojona w kostkę 2x2 cm dynia (około1 kg)
- 1 czerwona papryka (pokrojona na mniejsze kawałki)
- 1 cukinia (obrana ze skóry i pokrojona w kostkę jak dynia)
- 3 średnie ziemniaki (obrane, pokrojone w kawałki)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, oregano
- do smażenia oliwa z oliwek

Podsmażam pokrojoną cebulę i ząbki czosnku, dodaję pokrojoną dynię, cukinię i paprykę.

Całość zostawiam na wolnym ogniu, solę, pieprzę i posypuję warzywa oregano. Jak już się lekko podrumienią i lekko zmiękną (około 10-15 min) - zalewam to towarzystwo przygotowanym wcześniej bulionem.




Dodaję obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki - stanowią one naturalny zagęstnik do naszej zupy - przecież to ma być krem.
Duszę wszystko pod przykryciem około 30-40 minut.
Odstawiam z ognia i blenderem miksuję do uzyskania "gładkiego" kremu. Należy być cierpliwym - to ważny moment.

Na koniec doprawiam krem świeżo mielonym pieprzem, odrobiną imbiru i koniecznie gałką muszkatołową !
 Zupę podaję gorącą:
- z uprażonymi na patelni pestkami dyni
- uwielbiamy też wersję z pokrojoną w kosteczki gorgonzolą, która rozpływa się wspaniale w zupie... ale wiem, że ta wersja jest wyłącznie dla wielbicieli serów pleśniowych



- wspaniale smakuje też z podsmażonymi na patelni plastrami sera koziego ! Należy je ułożyć na powierzchni zupy krótko po tym, jak zaczynają się lekko rozpuszczać na patelni, a spodnia część się zarumieni


- prosta wersja z ciepłymi grzaneczkami z bułki pszennej też jest bardzoooo smaczna

Robię też jesienią podobne kremy paprykowe i z pieczonych buraków. My tam je uwielbiamy. A Wy ?

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. właśnie mam w miseczce i się zajadam :-) buziaki ślę !!!

      Usuń
  2. Mus spróbować, bo dynia obrodziła aż nadto.
    Natomiast Ty spróbuj koniecznie zupę krem z dyni wg przepisu Agnieszki Kręglickiej.
    Pozdrawiam z Mazur

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis, o którym mówisz zdaje się być propozycją, z dużo mniejszej ilości składników...mi chodziło o ciekawą jesienną kompozycję z dominacją królowej DYNI :-) pozdrawiam serdecznie, Ewa

      Usuń
  3. Koniecznie muszę znać przepis na krem w buraków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę bardzo :-) jest tutaj: http://wilczagora.blogspot.com/2014/11/wilczogorska-zupa-krem-z-burakow.html

      Usuń