banner

sobota, 16 listopada 2013

SAŁATKA KALAFIOROWA

 Zaczynam ten przepis od zdjęcia czosnku 
bo to zdecydowanie sałatka dla jego amatorów...
...to on jej nadaje bardzo wyrazistego smaku...
jest bardzo,bardzo prosta i wg wszystkich, którzy ją jedli ...wyśmienita...



SKŁADNIKI:

- 1 kalafior
- 6 ugotowanych na twardo jaj 
- 4 pomidory
-sól, pieprz 

SOS:
- mały pojemniczek śmietany 18 %
- 200 ml majonezu
- 3-4 ząbki czosnku
- sok z połowy cytrynu
 
Kalafior dzielimy na różyczki 
i gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15 min. 
Musi być ugotowany al dente, żeby się nam z sałatce nie rozpadł.


Ostudzony kalafior łączymy w misce z pokrojonymi na kawałki jajami.
Dodajemy pokrojone pomidory (koniecznie bez skóry).
Solimy i pieprzymy do smaku.
 

 Robimy sos. Smietanę mieszamy z majonezem.
Dodajemy sok z cytryny i przeciskamy przez wyciskarkę ząbki czosnku.
Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu.

 Jeśli trzeba jeszcze doprawiamy...
delikatnie mieszamy wszystkie składniki, 
aby sos dokładnie pokrył naszą sałatkę.


SMACZNEGO !!!
 
Posted by Picasa

2 komentarze:

  1. Robię podobną, ale bez pomidorów, za to dodaję dużo koperku. A kalafior daję surowy, utarty na grubej wiórowej tarce. Też pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawie się zapowiada, spróbuje następnym razem :-)

    OdpowiedzUsuń