banner

środa, 8 stycznia 2014

DOMOWA CZEKOLADA - MNIAM !!!




SKŁADNIKI:
- pól szklanki mleka
- półtorej szklanki cukru
- 1 kostka masa (200 g)
- 5 łyżek kakao
- 200-250 g pełnego mleka w proszku (26 % tłuszczu)
- garść rodzynek
- rum lub likier Amaretto
  (do zalania rodzynek) 


W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem.
Kiedy się rozpuści, kolejno dodajemy masło, kakao.
Ciągle mieszając, doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia składników. 
Dodajemy mleko w proszku i cierpliwie ucieramy. Mleko musi być pełnotłuste, spożywcze - około 26% tłuszczu. 
(ważne: dziecięce mleka, odtłuszczone lub granulowane, nie nadają się do tej czekolady)
Bywa, że wspomagam się mikserem ręcznym, aby szybciej rozbić mleko w proszku, które niezbyt chętnie łączy się z masą. 
Po kilkunastu minutach masa czekoladowa będzie już gotowa.

Dla chętnych, którzy lubią czekoladę z rodzynkami, a najlepiej pachnącą jeszcze rumem...polecam namoczyć garść rodzynek 
w rumie lub ulubionym likierze. Odsączyć i dodać na sam koniec do gotowej masy. 
 
Dzielę gotową masę na dwie części. 
Jedną "alkoholową" a drugą "abstynencką". 
Obie wylewam na papier do pieczenia,
 ułożony na płaskich talerzach. 
Po przestudzeniu, wkładam czekoladę 
na 1 dobę do lodówki. To bardzo ważne!
Wcześniej, będzie się źle kroiła (będzie zbyt miękka). 

...ale kolejnego dnia....
oszalejecie za jej smakiem...gwarantowane !!!!




2 komentarze:

  1. to jest pychota, ja jeszcze lubię dodać namoczonych w rumie fig : )

    OdpowiedzUsuń
  2. OCZYWIŚCIE :-) każdy ma swoje ukochane smaki, a wariacji na temat jest mnóstwo :-)

    OdpowiedzUsuń