banner

niedziela, 16 lutego 2014

FAWORKI, CHRUSTY...karnawałowy przysmak...




SKŁADNIKI (duża porcja):

- 5 szklanek mąki tortowej
- 9 żółtek
- piwo (objętość równa objętości żółtek)
- 300 ml śmietany 22 %
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 kostek smalcu do smażenia
- cukier puder do posypania
- 1 obrany ziemniak

- ręcznik papierowy do odsączania upieczonych faworków

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia.  Żółtka oddzielamy od białek. Używam do tego szklanki, żeby później odmierzyć w drugiej szklance taką samą objętość piwa, jaką zajmują żółtka.
Kolejno dodajemy żółtka, śmietanę i powoli dolewamy piwo. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Rozwałkowujemy kawałki ciasta jak najcieniej i wykrawamy romby.
Nacinamy lekko w środku aby przewinąć jeden z końców przez nacięcie.

  


Na głębokiej patelni rozpuszczamy smalec. Rozgrzewamy i dodajemy ziemniak.
Smażymy chwilkę z obu stron. Czas smażenia zależy od naszych upodobań. 
Lekko żółte można już obracać. 



Przekładamy je na chwilę na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami
(złożonymi 2-3 krotnie). W trakcie pieczenia zmieniam je w miarę potrzeby. 
Kolejno odkładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.



SMACZNEGO KARNAWAŁOWEGO !!!

6 komentarzy:

  1. Witam. Jeśli nie obcy jest Tobie temat przyrody zerknij proszę na mój projekt "motyle mazurskich łąk" i udostępnij go dalej. Dziękuję. Magda http://polakpotrafi.pl/projekt/motyle-mazurskich-lak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. juz byłam, widzialam, dziekuję :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. rzeczywiście mniam, mniam :-) macham do Ciebie :D

      Usuń
  3. Chrusciki wygladaja smaczniutko! Ja pewnie usmażę paczki na Tlusty Czwartek choć będzie to raczej wyczyn :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja nie czuję się specjalistką od pączków, chruściki to co innego :-)

    OdpowiedzUsuń