banner

środa, 27 sierpnia 2014

"WILCZOGÓRSKA" ZUPA-KREM Z CUKINII



Wszystkie zupy-krem robię na patelni typu "wok", bo nie muszę niczego przelewać
i wszystkie składniki mi się mieszczą.

SKŁADNIKI:

- 5 młodych cukinii (większe okazy mają twarde pestki, które należy usunąć)

- 3 średnie ziemniaki (obrane, pokrojone w kostkę)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- około 1 litra bulionu warzywnego
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, oregano
- do smażenia oliwa z oliwek


Podsmażam pokrojoną cebulę i ząbki czosnku. 




Kolejno dodaję pokrojoną cukinię. NIE OBIERAMY CUKINII ZE SKÓRY !!!
Całość zostawiam na wolnym ogniu, solę, pieprzę i posypuję warzywa oregano.
Jak już się podrumienią i lekko zmiękną (około 10-15 min) - zalewam je przygotowanym wcześniej bulionem. Dodaję obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki.
One stanowią naturalny zagęstnik naszej zupy.


Duszę wszystko pod przykryciem około 30 minut.
Odstawiam z pieca i blenderem miksuję do uzyskania "gładkiego" kremu.

Należy być cierpliwym - to ważny moment.
Na koniec doprawiam krem świeżo mielonym pieprzem, odrobiną imbiru i koniecznie gałką muszkatołową !
Zupę podaję gorącą, z pokrojoną w kosteczki gorgonzolą, która rozpływa się wspaniale w zupie...
...ale wiem, że ta wersja jest wyłącznie dla wielbicieli serów pleśniowych.
Prosta wersja z ciepłymi grzankami z bułki pszennej też jest bardzo dobra. 


SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz