banner

sobota, 22 listopada 2014

CUKINIOWE PLACUSZKI Z FETĄ

Moja przepyszna propozycja na jesienną  kolację. 
Zwykle zjadamy je wszystkie prosto z patelni,
  ale jeśli uda się Wam coś oszczędzić", 
to gwarantuję...kiedy wystygną, są jeszcze pyszniejsze....

Do dzieła !!!



SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:
 
- 4 średnie cukinie (długość około 25 cm)
- 3 średnie cebule (obrane, pokrojone w bardzo drobną kostkę)
- 250 g sera feta 
- 2-3 łyżki
świeżej, zielonej pietruszki (bardzo drobno posiekanej)
- 4 dobrze roztrzepane jaja
- 1,5 szklanki mąki
- przyprawy: sól, pieprz
- do smażenia oliwa z oliwek

SKŁADNIKI NA SOS:
- 250-300 ml naturalnego jogurtu
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz


Umytą  i osuszoną cukinię trzemy na grubszej tarce. 
Nie obieramy skóry !
Po utarciu, pozostawiamy ją na sicie około 15 minut, aby pozbyła się nadmiaru soku.
Do miski wsypujemy posiekana cebulkę i fetę. 
Fetę kroję wcześniej na kwadraciki, wielkości około 1x1 cm. 
Wsypujemy pietruszkę, mąkę i powoli dodajemy jajka, cały czas mieszając. 
No końcu dodajemy odsączoną cukinię i przyprawiamy do smaku.




Rozgrzewamy patelnię i nakładamy duże, kopiaste łyżki 
cukiniowej masy, rozpłaszczając je lekko łyżką. 



Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż lekko zbrązowieją.





Po zdjęciu z patelni odsączam je chwilkę na papierze, 
żeby zwiększyć ich dietetyczność :-)

Przygotowujemy sos łącząc jogurt, z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. 
Doprawiamy solą i pieprzem. 

Już możemy podawać !!!


SMACZNEGO










2 komentarze:

  1. ...zaglądam do Wilczej i...od razu zglodnialam...:)
    ...pozdrawiam Ewuś...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłaś je ? już tęsknię za ich jesiennym smakiem :-)

      Usuń