banner

poniedziałek, 10 listopada 2014

"WILCZOGÓRSKA" ZUPA-KREM Z BURAKÓW

Jesień, wspaniała jesień... 
...właśnie teraz, tyle darów ...owoce, świeże, aromatyczne warzywa,
a wśród nich buraki...zdrowe i pyszne. Stworzyłam z nich kolejny jesienny krem...
uwielbiam go i wierzę, że i Wam przypadnie do gus...do smaku :-)

Dlaczego myśląc "buraki" na myśl przychodzi tylko barszcz, albo od razu buraczki do kaczki ?
Pomiędzy nimi jest też przecież zupa-krem. Gotujemy ?


Wcześniej już pisałam, ale się powtórzę: zupy-krem lubię przygotowywać  na patelni typu "wok",
bo nie muszę niczego przelewać, dolewać, rozlewać... składniki bez problemu się mieszczą i bardzo prosto je później miksować. Ale jeśli jej nie macie, należy podsmażyć składniki na patelni, a później je połączyć w większym garnku.

SKŁADNIKI:
- 6-7 średnich buraków 

- 2 większe jabłka (najlepiej kwaśne - w typie szarej renety) 
- 3 średnie ziemniaki (obrane, pokrojone w kostkę)
- 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 
- 4 ząbki czosnku
- około 1 litra bulionu warzywnego 

- kwaśna śmietana
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano
- do podsmażania warzyw oliwa z oliwek 

Buraki myjemy i każdy z osobna zawijamy w folię aluminiową. 

Układamy na blasze w piekarniku i pieczemy 60 minut, w temp 180 stopni. 
Po tym czasie delikatnie rozchylamy folię i czekamy aż buraki ostygną.


 W tym czasie, podsmażamy pokrojoną cebulę i ząbki czosnku. Kolejno dodajemy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka. Podsmażamy chwilkę wszystko razem.



Ostygnięte buraki kroimy w plastry lub kostkę (nie ma to większego znaczenia),
i wraz z ziemniakami "zsypujemy" na patelnię, na której smażyły się pozostałe składniki. 



Całość zalewamy bulionem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, oregano
i dusimy pod przykryciem około 30-45 min. 

  Zupę dokładnie miksujemy. 
Sprawdzamy, czy krem jest odpowiednio doprawiony. Jeśli tak, możemy już podawać. 
Na środku każdej porcji powinna się znaleźć spora łyżka kwaśnej śmietany, którą będziemy "podjadać" łyżką razem z naszym kremem. 
Krem też doskonale smakuje z kawałkami koziego sera.



SMACZNEGO JESIENNEGO !!!

Czekam na informacje, czy od dziś, to również Wasz
ulubiony, jesienny, burakowy krem :-)
  








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz