banner

sobota, 31 października 2015

SALATKA SEROWO-GRUSZKOWA


Dziś kolejna jesienna propozycja na lekką i bardzo smaczną kolację.


SKŁADNIKI  (dla 4 osób):

- 2 dojrzałe gruszki
- 200 g sera cheddar
- 200 g gorgonzoli
- 2 garście rukoli (około 1/2 opakowania)
- 50 gr pestek dyni
- sól, pieprz do smaku

NA SOS:
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka ostrej musztardy (ja używam Dijon)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki octu balsamicznego 
- 2-3 czosnki (wyciśnięte przez praskę)

Najpierw przygotowujemy w miseczce sos łącząc wszystkie składniki.
Dokładnie je mieszamy i pozostawiamy na chwilę, żeby smaki się "przegryzły". 
W tym czasie zajmujemy się składnikami sałatki.
Gruszki i sery kroimy w drobną kosteczkę.
Rukolę rozdrabniamy w dłoniach wg uznania. 
Łączymy wszystkie składniki.  Polewamy gotowym sosem.
Delikatnie je mieszamy soląc i pieprząc do smaku. 


Pestki dyni prażymy kilkanaście minut na patelni. 
Najlepiej zrobić to przed samym podaniem, żeby były lekko ciepłe. 
Wtedy są najsmaczniejsze. 
Posypujemy nimi sałatkę i ponownie mieszamy.


SMACZNEGO !!!


 

4 komentarze:

  1. ...uwielbiam to zestawienie : ser i gruszki....mniam...muszę to zrobić...:)
    ...ściskam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo szybka i nieskomplikowana jesienna propozycja - uwielbiam ją; ściskam Baranku :-)

      Usuń
  2. A ja gruszek z serem nie jadlam, choc lubie eksperymentalne smaki. Hmmmm, no musze sprobowac😉

    OdpowiedzUsuń
  3. nie zwlekaj ! to pyszne, sprawdzone włoskie zestawienie...powinnaś być zachwycona :-)

    OdpowiedzUsuń