banner

środa, 21 października 2015

SALATKA Z BURAKOW

Jak zwykle jesienią korzystam z "darów ziemi".
Uwielbiam gruszki i jabłka rwane teraz z drzew.
Kupuję sporo cukinii, kabaczków i dynii. 
A za świeżo kopanymi ziemniakami i burakami wprost szaleję.
Kilka dni temu ugotowałam spory garnek buraków....


 Bo na barszcz, bo do kaczki, bo na ZUPĘ-KREM Z BURAKÓW (link do przepisu)
no i koniecznie na sałatkę.
Na parapecie leżało kilka "dochodzących do dobrej formy" awokado. 
Rukolę miałam w lodówce. Długo się nie zastanawiałam...
Tęskniłam już za naszą jesienną sałatką....

SKŁADNIKI  (dla 4 osób):

- kilka ugotowanych buraków (6-8)
- 1-2 gruszki 
- 2 dojrzałe awokado
- 1 pudełko sera feta (270 gr) lub 200 gr gorgonzoli
- garść liści roszponki lub rukoli 
- 50 gr pestek dyni
- sól, pieprz do smaku

NA SOS:
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka ostrej musztardy (ja używam Dijon)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki octu balsamicznego 
- 2-3 czosnki (wyciśnięte przez praskę)

 Najpierw przygotowujemy w miseczce sos łącząc wszystkie składniki.
Dokładnie je mieszamy i pozostawiamy na chwilę, żeby smaki się "przegryzły". 

W tym czasie zajmujemy się składnikami sałatki.
Buraki kroimy na drobne, cienki kawałki. 
Awokado, gruszki i ser kroimy w drobną kosteczkę.
Świeże zioła rozdrabniamy w dłoniach wg uznania. 
Łączymy wszystkie składniki.  Polewamy gotowym sosem.
Delikatnie je mieszamy soląc i pieprząc do smaku. 




Pestki dyni prażymy kilkanaście minut na patelni. 
Najlepiej zrobić to przed samym podaniem, żeby były lekko ciepłe. Wtedy są najsmaczniejsze.


 SMACZNEGO JESIENNEGO !!!
W miseczce samo zdrowie i znakomity smak.
...pyszne buraki, gruszki, awokado, pestki
i pachnący sos z dodatkiem miodu i cytryny...
PYSZNOŚCI !!!
 




2 komentarze:

  1. jest cudna prawda ? zaskakująca i bardzooooo wciągająca .... rzadko kiedy coś nam zostaje "na jutro" :-)

    OdpowiedzUsuń