banner

sobota, 3 października 2015

WILCZOGORSKIE GUACAMOLE

A W O K A D O...
 
  
 Któż nie słyszał o jego bogactwie witamin, składników odżywczych
i życiodajnym działaniu na nasz organizm...
Zawartość potasu większa niż w bananach, witaminy C, E i A – silne przeciwutleniacze, 
które mają działanie przeciwnowotworowe. 
Dużo witamin z grupy B, a wśród nich szczególnie cenny kwas foliowy. 
Luteina i zeaksantyna bardzo dobrze wpływająca na nasz wzrok. 

Dzięki podaniu awokado razem z pomidorami nasz organizm przyswaja kilka razy więcej 
antyrakowego likopenu. Chyba nie będę Was dalej przekonywać ...

Powiem, jak ja tę wiedzę przemieniam, na pyszny i bardzo prosty gęsty sos/pastę, którego nauczyłam się kilka lat temu, kiedy mieszkałam w Hiszpanii. 
Jest podobny do oryginalnego, meksykańskiego guacamole, ale mój jest bez świeżej kolendry...
...za której smakiem zdecydowanie nie przepadam.
W Hiszpanii, gdzie pierwszy raz go jadłam, też był bez kolendry.
Jeśli lubicie. Natnijcie świeżych liści i dodajcie.

Spożywa się go zazwyczaj na plackach typu tortilla
lub podaje w miseczkach, jako przekąskę do innych dań.
Ale trzeba przyznać, że Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. 
Nazwa guacamole pochodzi od āhuacamolli (āhuacatl - awokado, molli - sos).


SKŁADNIKI:
  • 4 dojrzałe awokado (kładę je wcześniej na słonecznym parapecie w kuchni na kilka dni) 
  • 2 pomidory (obrane ze skóry)
  • 2 ząbki czosnki 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku 
Awokado obieramy ze skóry, wyjmujemy pestkę i rozgniatamy widelcem w miseczce.
Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory (bez skóry i bez pestek).
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy razem z oliwą i wyciśniętym sokiem 
z połówki cytryny do pozostałych składników. Solimy i pieprzymy do smaku.
Delikatnie mieszamy całość i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, 
żeby smaki i aromaty mogły się połączyć.    

A ja, zanim przyjdą goście...lubię go zjeść na cienkiej kromce ciemnego chleba z ziarnami...
...tak zwyczajnie... 




2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Aga, prawda, że teraz można kupić najwspanialsze awokado ? W tym okresie są najsmaczniejsze :-) Robię guacamole na okrągło, macham, Ewa

      Usuń