banner

sobota, 9 stycznia 2016

WATROBKA Z JABLKAMI I MALINOWA CEBULKA




Różne miewamy wspomnienia w temacie szkolnych obiadowych, wątróbek z lat 70-80-tych.
Postanowiłam zrobić z tymi wspomnieniami porządek
 i wprowadzić do naszej kuchni 
bardzo aromatyczną, niezwykle delikatną
"lekko owocową" wątróbkę.

SKŁADNIKI:
- 1 kg wątróbki drobiowej  (oczyszczonej ze wszystkich błonek)
- 2 jabłka
- 2 cebule
- 50 ml soku malinowego
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól pieprz do smaku

Umytą, odsączoną wątróbkę wrzucam na rozgrzany olej
i obsmażam delikatnie z dwóch stron każdy kawałek.
Posypuję ją tylko pieprzem.
Wątróbkę solimy na samym końcu smażenia !!!
Pozostawiam ją na spokojniejszym już ogniu na kolejne 15 minut,
obracając i delikatnie ją nakłuwając co jakiś czas. 
Na drugiej patelni podsmażam na oliwie 2 cebule
pokrojone w niezbyt drobne piórka.
Kiedy cebula jest już lekko zeszklona, podlewam ją
50 ml soku malinowego. 


Duszę ją tak około 10 minut.
W międzyczasie, 2 jabłka (obrane ze skóry)
kroję na nieduże kawałki i dodaję do cebulki.


 Mieszając je od czasu do czasu,
duszę je pod przykryciem w soku malinowym przez kolejne 10 min.


Dodaję sporo świeżo mielonego pieprzu.
Po około 30 minutach mamy już gotowe danie.
Wykładamy na talerz wątróbkę,
i przykrywamy ją naszą "malinową cebulką z jabłkiem".
Można też nalać do kieliszków odrobinę czerwonego wina ...



p.s. Mam własne soki malinowe. One w tym daniu smakują najlepiej
bo są gęste i mocno słodkie.
Wspaniale aromatyzują cebulkę.

SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz