banner

sobota, 26 marca 2016

WIELKANOCNY MAZUREK KAJMAKOWY

Jest taki, jak kocham najbardziej.
Bardzo prosty, ale jakże idealny.
Znakomity kruchy spód, a na nim idealna masa kajmakowa. 
Na niej połówki migdałów. Koniec. 
Cudowny smak zaczarowany w swej prostocie.

Nie ma w nim dżemów, kremów i innych niekoniecznych dodatków.
Jestem przekonana, że jego smak skradnie i Wasze serce. 



KRUCHY SPÓD:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 kostki masła (100 g)
- 2 ugotowane na twardo żółtka
- 1 surowe żółtko
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Ciasto zagniatamy i odkładamy na godzinę do lodówki.
Blaszkę smarujemy masłem. Wyklejamy z kawałków ciasta spód. 
Potrzebne będą nam też boczki z ciasta, żeby masa kajmakowa się nie wylała.
Na bocznych ściankach blaszki wyklejamy ciasto do wysokości 1-1,5 cm. 
Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni.
Odstawiamy do ostygnięcia. Zabieramy się za masę.

MASA KAJMAKOWA:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki masła

Podgrzewamy mleko i cukry w garnczku na wolnym ogniu. 
Kiedy wszystko się ładnie rozpuści, a masa zgęstniej i nabierze pięknego "krówkowego koloru" dodajemy 2 łyżki masła i dalej mieszamy.

Masę wylewamy na wcześniej upieczony spód i dekorujemy według uznania.
U mnie są to zawsze połówki migdałów. 

Cudownych, bardzo słodkich Świąt Wam życzę !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz