banner

niedziela, 28 sierpnia 2016

24 GODZINNA CYTRYNÓWKA

Jesienią i zimą wolę nalewki z czerwonych owoców.
Moje ulubione, to malinowa i wiśniowa.

Latem nie pijamy nalewek z jednym, jedynym wyjątkiem.

Jest taka jedna ... wyjątkowa, bo cytrynowa.
Wyjątkowa, bo prosta i expresowa. 


Znakomita na letnie wieczory.
Moja letnia nalewkowa faworyta.
Robimy ?

SKŁADNIKI:
- 1/2 litra spirytusu
- 6 cytryn
- 1,5 szklanki cukru
- 3 szklanki wody 

Cytryny obrać cienko ze skóry.
Usunąć i wyrzucić białe części.
Skóry pokroić w kostkę i zalać spirytusem.
Pozostawić na 3 godziny.

Wodę z cukrem i pokrojone na części cytryny rozgotować w garnku. 
Koniecznie pod przykryciem. 
Całość przecedzić przez sitko z dodatkowa gazą 
(wystarczy gaza 1m x 1m). Ostudzić.
Połączyć ze spirytusem, z którego usuwamy skóry.
Koniecznie wlewamy spirytus do wody !
Nigdy odwrotnie.
Wstawiamy na 24 godziny do zamrażalnika.

Na zdrowie !!!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz