banner

poniedziałek, 1 sierpnia 2016

SALATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ

Musze się z Wami podzielić tym przepisem, 
bo jest on znakomitą alternatywą dla fasolki na ciepło,
często podawanej w naszej polskiej kuchni "pod tartą bułeczką".

Jemy ją latem co kilka dni. 
Sezon na fasolkę szparagową w pełni. 
Młodziutka, zielona, chrupiąca i niezwykle zdrowa !!!
 
 
Niektóre profesjonalne źródła internetowe zaliczają 
fasolkę szparagową do grona najzdrowszych warzyw świata. 
Jest doskonałym źródłem witamin A, C, K, witamin z grupy B, potasu, magnezu oraz żelaza.
Ponadto, zawiera także sporo błonnika pokarmowego - 3g na każde 100g fasolki. 
Warunkuje on prawidłową pracę układu pokarmowego i obniża poziom złego cholesterolu.
Błonnik zmniejsza też wchłanianie tłuszczu, a także ma działanie przeciwnowotworowe. 

Co potrzebujemy na pyszny letni posiłek ?

SKŁADNIKI SAŁATKI:

- 1 KG ZIELONEJ FASOLKI SZPARAGOWEJ
- 3-4 POMIDORY
- 2 ŚREDNIE CEBULE
- SER TYPY WŁOSKIEGO (np. Capri, Mozzarella)
- NATKA PIETRUSZKI 
- OLIWA Z OLIWEK 
- SÓL, PIEPRZ (do smaku)

Fasolkę gotujemy al dente. Nie może być nazbyt rozgotowana, 
bo będzie się rozpadała w sałatce. Studzimy i każdą fasolkę kroimy na 2-3 części.
Ona pierwsza trafia do dużej miski (spory rozmiar ułatwia potem mieszanie składników) 
Pomidory pozbawiamy skóry (poprzez wyparzenie) i kroimy w 2 cm kostkę.
Wrzucamy na fasolkę. Solimy je i pieprzymy do smaku. 
Kolejno dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulkę.
Ser kroimy również w 2 cm kostkę i dodajemy do pozostałych składników.
Całość posypujemy zieloną pietruszką i polewamy obficie oliwą z oliwek.
Delikatnie mieszamy dużą łyżką. Dosalamy jeśli potrzeba.

Jeśli mamy czas, można sałatkę odstawić na około 30 min. do lodówki...
...my zwykle nie dajemy rady czekać ...

To nasza ulubiona i jakże pyszna, letnia sałatka.

SMACZNEGO WILCZOGÓRSKIEGO  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz