banner

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

WILCZORÓRSKI KREM Z BROKUŁÓW I SZPINAKU

Bardzo świeży, bardzo zielony,
bardzo zdrowy i bardzo pyszny.
 To mega smaczny, zielony, letni krem.
Starczy tych rekomendacji.
Gotujemy !!!

SKŁADNIKI na 8-10 porcji:

- 2 litry bulionu
- 2 brokuły
- 200 gr szpinaku (jeśli macie mrożone, szpinakowe kulki, to będzie to około 10 kulek)
- 4 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- sok z połowy limonki
- kurkuma, sól, pieprz

Opłukany i podzielony na różyczki  brokuł oraz szpinak wrzucamy do wrzącego bulionu.
Gotujemy całość około 15 minut. 

 
W tym samym czasie, pokrojoną drobno cebulę i czosnek podsmażamy.
Zeszklone i przyprawione, dodajemy do bulionu. 


Całość miksujemy bardzo dokładnie.
Gotowy krem skrapiamy sokiem z limonki.
Przyprawiamy kurkumą i pieprzem. Dosalamy do smaku.
Podajemy gorący krem z łyżką śmietany, sera rocotta
lub pokrojoną w kostkę gorgonzolą.



SMACZNEGO WILCZOGÓRSKIEGO !!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz