banner

niedziela, 25 września 2016

TAJSKA ZUPA - KREM Z DYNI Z MLEKIEM KOKOSOWYM


To kolejna moja wariacja na temat dyni.

To propozycja do odważniejszych smakoszy.
Tę wersję kremu z dyni polecam wielbicielom tajskich smaków.
 
Nie będę ukrywać!
Dawno temu uzależniliśmy się od zapachu
i smaku mleka kokosowego.
W połączeniu z ostrą nutą pasty curry,
stanowi dla nas wprost idealny duet !
Polecam Wam tę lekko pikantną i rozgrywającą zupę - krem
na zimne, jesienne wieczory !


 SKŁADNIKI:

- 600 G UPIECZONEJ DYNI 
- 400 ML MLEKA KOKOSOWEGO 
- 2 CZUBATE ŁYŻECZKI ŻÓŁTEJ PASTY CURRY
- 400 G POMIDOROWEGO MIĄŻSZU (Polpa di pomidoro)
- 500 ML BULIONU 
- 1 ŁYŻKA OLEJU KOKOSOWEGO
- TAJSKA BAZYLIA (ŚWIEŻA LUB W SŁOICZKU)
- KURKUMA, CYNAMON, IMBIR, GAŁKA MUSZKATOŁOWA, SÓL I PIEPRZ DO SMAKU

PRZYGOTOWANIE:

Dynię ze skórą kroimy na kawałki 3 x 3 cm.

Usuwamy pestki. 
Kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Ostudzoną dynię, pozbawiamy skóry.


Na patelni typu wok, rozpuszczamy olej kokosowy. 
Dodajemy pastę curry i podsmażamy ją przez chwilę.  
Dodajemy dynię i podgrzewamy przez chwilę.
Dodajemy pomidorowy miąższ. Przyprawiamy do smaku.
Następnie dodajemy mleko kokosowe
i całość doprowadzamy do zagotowania.
Dodajemy powoli gorący bulion.
On odpowiada za to, żeby krem nie był zbyt gęsty. 
Całość miksujemy do momentu uzyskania gładkiego,
pomarańczowego kremu.
Podajemy gorącą zupę, z drobno posiekanymi listkami tajskiej bazylii. 




Jeśli nie mamy świeżej, tajskiej bazylii,
 dodajemy 2 czubate łyżeczki "Thai basil" ze słoiczka.

SMACZNEGO !!!
W gotowaniu pomagały nam akcesoria firmy FISKARS
20 cm Nóż szefa kuchni, oraz mały Nóż do skrobania i obierania warzyw
z łatwością "rozprawiły się" z dynią.
Nasze zioła z ogrodu,
cięliśmy Nożyczkami do kwiatów FISKARS.
Proste, szybkie, nowoczesne gotowanie !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz