banner

wtorek, 25 października 2016

25 PAŹDZIERNIKA - ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU

MACCHERONE - czyli włoski "makaronik".
Zawojował Włochów, zawojował Europę,
zawojował świat, zawojował i nasz rodzinny talerz.
Choć kojarzy się głównie z kuchnią włoską,
przygotowujemy go na wiele, różnych sposobów.
Na ciepło, na zimno.
Do sałatek, zup, sosów i skomplikowanych dań głównych.
Grywa rolę główną, bywa na drugim planie.
Tak, czy inaczej jemy go kilka razy w tygodniu.
W tym szczególnym dniu,
zdecydowałam się poświęcić mu chwilę,
bo rzeczywiście jest w naszej kuchni bardzo ważny.
Miałabym ochotę podzielić z Wami,
wszystkimi moimi ukochanymi przepisami,
na wszystkie znane mi pasty,
ale tak się nie da, więc ... 
... muszę dokonać wyboru ... hhhhmmmm ...
Wiem ! 
Jest takie spaghetti, które zachwyca mnie swoim
oryginalnym, wyjątkowym smakiem.
To ono w ten ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU,
będzie dziś królowało na naszej kolacji.
Lubię je przygotowywać w weekendowe wieczory.
Moje ulubione SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM
idealnie pasuje do czerwonego wina !

SKŁADNIKI:
- Wasz ulubiony makaron do spaghetti
(u nas zawsze 300 g - AGNESI, GLI SPAGHETTI n.3) 
- puszka tuńczyka w oleju (160 g)
- 100 g śmietany 22 %
- 150 g sera Gorgonzola 
- 1 większa cebula (lub 2 mniejsze) 
- garść orzeszków pinii lub pestek słonecznika
- oliwa
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej


PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie,
zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Przed samym odcedzeniem makaronu,
odlewamy szklankę wody z makaronu.
Będzie ona bazą naszego białego sosu.
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. 
Szatkowaliśmy ją nożykiem FISKARS,
przeznaczonym do pomidorów, warzyw i owoców o śliskiej skórce
(Tomato knife). Ma znakomite, ząbkowane ostrze.
  Kiedy cebulka będzie już szklista, dodajemy kawałki tuńczyka i ser.
Podsmażamy całość delikatnie mieszając.
Posypujemy pieprzem, gałką i oregano.
W misce obok mieszamy śmietanę,
dodając po trochu wodę z makaronu. 
Dobrze połączone, wlewamy na patelnię.
Solimy do smaku.
Dodajemy makaron, całość dokładnie mieszamy,
dodając orzeszki lub pestki słonecznika.
Gorące danie, od razu nakładamy na talerze.

ŻYCZĘ WAM WSZYSTKIEGO DOBREGO 
W TEN SZCZEGÓLNY DZIEŃ !


 NIECH BĘDZIE ŚWIATOWO, 
NIECH BĘDZIE MAKARONOWO ! 
PEACE. LOVE. JOY.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz