banner

niedziela, 16 października 2016

CHUTNEY DYNIOWO-JABŁKOWE

Gęste sosy, podawane na gorąco i na zimno,
przygotowywane z owoców i warzyw,
z dodatkiem np. czosnku, cebuli i rodzynek, octu, musztardy,
 w wielu kuchniach świata nazywane są "chutney" (czyt: czatni)
Najpopularniejsze są chyba w kuchni indyjskiej.
W Polsce, przepisy na chutney pojawiły się już w XVII wieku 
pod nazwą "gąszcze".

Jeśli właśnie przygotowujecie pieczyste,
ciemne mięsa, musicie zrobić:
CHUTNEY NO OSTRO. ŚLIWKOWO - CZOSNKOWE.
(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)

Doskonałe do ryb i białych mięs,
będzie chutney dyniowo-jabłkowe:
Zabieramy się do pracy !
SKŁADNIKI:
- 300 g pieczonej dyni. Jak upiec ? Zajrzyj TUTAJ (kliknij, aby przejść do przepisu).
- 3 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 większe, kwaśne jabłka
- 2 połówki brzoskwiń z zalewy
- 1/4 szklanki soku z pomarańczy
- sok z cytryny (do skropienia jabłka)
- czubata łyżka miodu
- po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej 
- sól i pieprz do smaku
- olej do podsmażania

Na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i czosnek.
Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy obrane i utarte
na tarce o większych oczkach jabłka. 
Skrapiamy je sokiem z cytryny i podsmażamy. 
Dodajemy miód i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Kolejno dodajemy pokrojoną brzoskwinię i kostki dyni.



Wlewamy sok pomarańczowy.
    Całość podsmażamy około 15 minut.
Rozdrabniamy dynię i brzoskwinie widelcem. 
Kiedy całość zgęstnieje, a sok się zredukuje,
chutney jest gotowe !!!


Chutney może być przechowywane
przez kilka dni w lodówce.

W gotowaniu pomagały nam noże firmy FISKARS:
- 20 cm Nóż szefa kuchni 
- nóż do pomidorów, owoców i warzyw o śliskiej skórce
- mały Nóż do skrobania i obierania warzyw
Proste, szybkie, nowoczesne gotowanie.
Tak jak lubię najbardziej !!!
 
  


 

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz