banner

niedziela, 16 października 2016

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA - KREM Z DYNI I ZIEMNAKÓW

Ogrzewajmy tę zimną i deszczową jesień
gorącymi i aromatycznymi daniami.
Przygotowujcie wszystko ze świeżych warzyw.
Właśnie teraz dynia, ziemniaki i cebula są najpyszniejsze !
Uwielbiam nasze świeże, polskie i zdrowe warzywa. 
I to one będą podstawą naszego dzisiejszego dania.
W weekendy, kiedy mam więcej czasu,
piekę dynię i przechowuję ją potem w lodówce.
Dzięki temu, w tygodniu potrzebuję tylko 30-40 minut,
aby "wjechać na stół" z gorącym daniem.  

Podam Wam przepis na bardzo szybką,
i bardzo prostą "wariację dyniową".  

SKŁADNIKI:

- 800 - 1000 g dyni
- 6-8 dużych ziemniaków
- 2-3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru,

1 łyżeczka oregano 
- pestki dyni uprażone na patelni
- do smażenia oliwa z oliwek


PRZYGOTOWANIE: 

Dynię ze skórą kroimy na kawałki 3 x 3 cm. Usuwamy pestki.


  Kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Ziemniaki obieramy, drobno kroimy i gotujemy jak zwykle w osolonej wodzie. Robimy to w większym garnku,
bo do niego będziemy dodawali pozostałe składniki. 
Nie odcedzamy ziemniaków !!!
Podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
Ostudzoną dynię, pozbawiamy skóry i dodajemy do ugotowanych ziemniaków
pozostawionych w wodzie. Dodajemy też podsmażoną cebulę z czosnkiem.
Całość posypujemy przyprawami i dusimy pod przykryciem około 15 minut. 
Kolejno wszystko miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu.
Zupę podajemy gorącą z uprażonymi wcześniej pestkami dyni.

DYNIOWA RADA !!!
Surowa dynia znakomicie się mrozi.
Pozbawiamy ją skóry i pestek.
Kroimy w kostkę 3 x 3 cm i wkładamy do woreczków.
Mrozimy. 
W kolejnych miesiącach będzie jak znalazł.


W gotowaniu pomagały nam akcesoria firmy FISKARS:
- 20 cm Nóż szefa kuchni 
- mały Nóż do skrobania i obierania warzyw
Dzięki nożom FISKARS, z łatwością "rozprawiłam się" z dynią.

Proste, szybkie, nowoczesne gotowanie.
Tak jak lubię najbardziej !!!

2 komentarze:

  1. Tez uwielbiam to warzywo, choc chyba to nie jest dynia, choc z rodziny dyniowatych. w UK nazywa sie butternut squash, hmmm... mam problemy z przetlumaczeniem...
    Zupka wyglada smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Aga, cieszę się, że zaglądasz :-) Obie mamy rację ... To jest dynia "butternut", czyli dynia piżmowa o jasnej, bardzo twardej skórze i intensywnie pomarańczowym miąższu. Bardzo łatwo się rozmnaża ze swoich dyniowych pesteczek. Sadzonki też wyglądają typowo "dyniowo" :-) To jest zdecydowanie odmiana dyni. Kup koniecznie i gotuj. Smacznego dyniowego !

      Usuń