banner

piątek, 2 grudnia 2016

BROWNIE - CZEKOLADOWE SPEŁNIENIE MARZEŃ

 Miewam dni pełne niesamowitej energii.
Potrzebuję wtedy 100 % życia w życiu
100 % emocji w emocjach
100 % kawy w kawie
 100 % CZEKOLADY W CZEKOLADZIE


I właśnie wtedy piekę BROWNIE.
Wiele wokół niego niejasności, czy może bardziej niepewności.
Jakie ono ma być ? Jaką konsystencję ma perfekcyjne BROWNIE ?

Wiele osób nie do końca rozumie charakter tego niezwykle czekoladowego,
wilgotnego, dość cienkiego ciasta z pysznym, chrupiącym wierzchem.
Zwykle wygląda na zakalec ha ha ha, ale jego zaletą jest 
właśnie ta miękka, lekko kleista konsystencja.

Jestem przekonana, że wielu z Was po spróbowaniu
domowego BROWNIE, pokusi się o kolejne.
Ono jest takie bogate w smaku !
Wielu miłośników czekolady stawia je na na swoim pierwszym miejscu !
Ja piekę je kilka razy w roku, właśnie w takie 100 % energetyczne dni.

SKŁADNIKI:
- 250 g gorzkiej czekolady  
- 280 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki mąki 
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 całe jaja
- 1/2 szklanki mleka
W krojeniu składników, jak zwykle pomagały mi znakomite noże FISKARS.

PIECZEMY.
W większej misce, przy użyciu miksera roztrzep jaja i partiami wsypuj mąkę.
Miksuj do uzyskania gładkiej masy.
W garnuszku na piecu zagotuj mleko i wymieszaj je z cukrem i cukrem waniliowym.
Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodaj czekoladę i masło.

Wolno podgrzewając, ciągle mieszaj masę.
Doprowadź do powolnego rozpuszczenia masła i czekolady.
Zdejmij garnek z pieca i powoli przelej masę czekoladową do miski z połączonymi jajami i mąką.
Wszystko dokładnie wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
Przelej masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24-26 cm.


Czas pieczenia to 20 minut dla typowego Brownie, ale jeśli preferujecie bardziej zwarte ciasta,
pieczcie je dodatkowe 5-6 minut.


Ciasto należy podawać przestudzone,
bo dopiero wtedy uzyskuje prawidłową konsystencję.




 !!! SMACZNEGO CZEKOLADOWEGO !!!

2 komentarze:

  1. Wlasnie sie zastanawiam,czy na Sylwestrowa domowke nie upichcic-koniecznie z lodami waniliowymi:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam osoby, która się mu oprze ;-)
      Aga, miłej zabawy i wspaniałego Nowego ROKU !!!

      Usuń