banner

niedziela, 25 września 2016

TAJSKA ZUPA - KREM Z DYNI Z MLEKIEM KOKOSOWYM


To kolejna moja wariacja na temat dyni.

To propozycja do odważniejszych smakoszy.
Tę wersję kremu z dyni polecam wielbicielom tajskich smaków.
 
Nie będę ukrywać!
Dawno temu uzależniliśmy się od zapachu
i smaku mleka kokosowego.
W połączeniu z ostrą nutą pasty curry,
stanowi dla nas wprost idealny duet !
Polecam Wam tę lekko pikantną i rozgrywającą zupę - krem
na zimne, jesienne wieczory !


 SKŁADNIKI:

- 600 G UPIECZONEJ DYNI 
- 400 ML MLEKA KOKOSOWEGO 
- 2 CZUBATE ŁYŻECZKI ŻÓŁTEJ PASTY CURRY
- 400 G POMIDOROWEGO MIĄŻSZU (Polpa di pomidoro)
- 500 ML BULIONU 
- 1 ŁYŻKA OLEJU KOKOSOWEGO
- TAJSKA BAZYLIA (ŚWIEŻA LUB W SŁOICZKU)
- KURKUMA, CYNAMON, IMBIR, GAŁKA MUSZKATOŁOWA, SÓL I PIEPRZ DO SMAKU

PRZYGOTOWANIE:

Dynię ze skórą kroimy na kawałki 3 x 3 cm.

Usuwamy pestki. 
Kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Ostudzoną dynię, pozbawiamy skóry.


Na patelni typu wok, rozpuszczamy olej kokosowy. 
Dodajemy pastę curry i podsmażamy ją przez chwilę.  
Dodajemy dynię i podgrzewamy przez chwilę.
Dodajemy pomidorowy miąższ. Przyprawiamy do smaku.
Następnie dodajemy mleko kokosowe
i całość doprowadzamy do zagotowania.
Dodajemy powoli gorący bulion.
On odpowiada za to, żeby krem nie był zbyt gęsty. 
Całość miksujemy do momentu uzyskania gładkiego,
pomarańczowego kremu.
Podajemy gorącą zupę, z drobno posiekanymi listkami tajskiej bazylii. 




Jeśli nie mamy świeżej, tajskiej bazylii,
 dodajemy 2 czubate łyżeczki "Thai basil" ze słoiczka.

SMACZNEGO !!!
W gotowaniu pomagały nam akcesoria firmy FISKARS
20 cm Nóż szefa kuchni, oraz mały Nóż do skrobania i obierania warzyw
z łatwością "rozprawiły się" z dynią.
Nasze zioła z ogrodu,
cięliśmy Nożyczkami do kwiatów FISKARS.
Proste, szybkie, nowoczesne gotowanie !!!



piątek, 23 września 2016

KOKTAJLE I SMOOTHIE

(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)


(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)  


(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)

CZEKOLADA, CIASTA, CIASTECZKA

(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)



(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)

(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)
 
(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)

(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)




(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)



(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)


 (kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)


 (kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)

(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)

(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)

 (kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)


PLACEK ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
 (kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)

(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)

 
(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)




GORĄCE PRZEKĄSKI

PIECZONE GRUSZKI Z GORGONZOLĄ 
 (kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)

 (kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)

 (kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)



CUKINIOWE PLACUSZKI Z FETĄ
(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)


(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)

LENIWE KLUSECZKI
(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)

ZIMNE PRZEKĄSKI


MINI-FRITTATY 
 (kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)



PASTA OLIWKOWO-FASOLOWA 
 (kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)



PASTA JAJECZNA DO KANAPEK 
 (kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)


 (kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)


(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)

ZUPY - KREMY

(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)


(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)


(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)

 (kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu) 


(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)

MOJE ULUBIONE SAŁATKI

(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)

(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)
(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)

(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)

(kliknij nazwę, żeby przejść do przepisu)