banner

niedziela, 29 stycznia 2017

SRÓDZIEMNOMORSKA PASTA OLIWKOWO-FASOLOWA

Dziś kolejny wegetariański przysmak, który jest w czołówce moich
 ulubionych "przekąskowych hitów".
Bardzo śródziemnomorski, bardzo oliwkowy.

 Zdecydowany numer 1 wśród past, nadal zajmuje pasta z awokado GUACAMOLE 
(kliknij nazwę po przepis). 
Mój numer 2, to hiszpańska pasta oliwkowo-fasolowa.
Szaleję za oliwkami. Jem je często.
Są bardzo zdrowe i przepyszne.
Dlaczego by nie przygotować z nich pasty ?
Mam na myśli pasę do kanapek ...

 Uwielbiam przygotowywać proste, małe kanapeczki,
 a na nich właśnie zaskakujące pasty wegetariańskie.
 Goście podkradają je w trakcie całego przyjęcia,
a ja cała zadowolona ...



SKŁADNIKI:
  • 1 puszka białej fasoli (masa po odsączeniu powinno być około 200-220 g)
  • 1 szklanka zielonych oliwek bez pestki (najlepiej manzanilla)
  • 2 grillowane lub pieczone czerwone papryki bez skórki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytryny
  • sól, pieprz do smaku 
  • kilka kropel tabasco, jeśli mielibyście ochotę na „ostrzejszą wersję”
WYKONANIE:

Odsączoną fasolę „blendujemy” na gładką masę wraz z pokrojonymi oliwkami.
Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pozostałych składników
razem z oliwą i sokiem z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. 
Zalecam ostrożność z solą , ponieważ zwykle oliwki mają już jej w nadmiarze.
Dodajemy tabasco (ostrzejsza wersja! ).
Delikatnie mieszamy całość i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, 
żeby smaki i aromaty mogły się połączyć. 


 SMACZNEGO OLIWKOWEGO !!! 
 SMACZNEGO FASOLOWEGO !!!   
 

W gotowaniu, jak zwykle pomagały mi akcesoria firmy FISKARS
Nóż do warzyw i mały Nóż do skrobania i obierania warzyw.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz