banner

piątek, 24 lutego 2017

MINI-FRITTATY x 12 = ZNAKOMITA PRZEKĄSKA NA KAŻDĄ OKAZJĘ

Od zawsze poszukuję pysznych pomysłów na smaczne,
koktajlowe przekąski. Szczególnie są mi potrzebne,
kiedy planuję długie wieczory ze znajomymi.
Kiedy organizuję "domówki", robię kanapeczki z przeróżnymi pastami. Moje propozycje past TUTAJ.
Piekę wytrawne muffiny, i smakowite mini-frittaty.

FRITTATY - szybkie, niewiarygodnie proste i na dodatek przepyszne.
Ze składnikami z poniższego przepisu,
uda się Wam upiec 12 mini-frittatek.
Podaję je zawsze ostudzone i przekrojone na 4 części.
Czyli mamy 48 przepysznych kąsków "na ząb".

CO POTRZEBUJEMY ?

- 12 silikonowych foremek do muffinek wysmarowanych masłem
- 7 całych, dużych jaj
- (250 g pieczarek + 2 cebule) lub (1 mały brokuł) lub (1/2 kalafiora)
- sól i pieprz do smaku
- 6 łyżek utartego żółtego sera 

Środki foremek smarujemy cienko masłem.

Jeśli planujecie lekkie frittaty z brokułem lub kalafiorem,
podzielcie go na małe różyczki.
Blanszujcie w osolonym wrzątku, przez 3-5 minut.
Po odcedzeniu, przelejcie go strumieniem zimnej wody. 

A w temacie odcedzania ...
... macie już znakomity, silikonowy durszlak FISKARS ?
Po złożeniu, ma tylko 3 cm wysokości !!!

Mieści się w szufladzie z drobnymi akcesoriami kuchennymi. 
Nie potrzebna jest dodatkowa szafka na garnki tylko po to,
aby schować durszlak ...



Całe jaja zmiksujcie przez moment w misce.
Należy je osolić i dodać pieprz do smaku.
Żółty ser utrzyjcie na tarce.

Do foremek włóżcie różyczki brokułu,
wlejcie jaja i obsypcie wierzch serem.



Jeśli planujecie frittaty z pieczarkami i cebulką,
pokrójcie je drobno i podsmażcie na patelni.
Ja wkładam składniki do foremek  dwóch etapach.
Łyżeczką nakładam pieczarki wymieszane z cebulką,
kolejno, wlewam na nie jajka do 1/3 wysokości foremki.
Posypuję serem i dokładam kolejną warstwę pieczarek 
wymieszanych z cebulką, znów wlewam jaja i wierzch posypuję serem.

Nie wypełniajcie foremek do końca, bo frittaty lekko podrosną.
Ustawiamy je w małych odstępach na blasze.
Pieczemy w piekarniku, w 190 stopniach, przez 18-20 min.
W trakcie pieczenia, często wyrastają wysoko ponad foremki,
ale w trakcie studzenia opadną i będą wyglądały doskonale !!!


Pieczcie, eksperymentujcie z dodatkami
i cieszcie się prostymi, lecz doskonałymi
MINI-FRITTATAMI.
My najbardziej przepadamy za pieczarkowymi i brokułowymi.
Może i Wy odkryjecie je jako swoje ulubione ?
Są lekkie i bardzo aromatyczne. 
SMACZNEGO !!! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz