banner

sobota, 8 kwietnia 2017

ORIENTALNA, INDYJSKA ZUPA Z SOCZEWICĄ

Uwielbiam wyraziste, orientalne i lekko pikantne potrawy.
Taka jest moja dzisiejsza propozycja.
Jest przede wszystkim bardzo czosnkowa.
To on dziś gra jedną z głównych ról w naszym indyjskim,
 bardzo aromatycznym kremie:


Uzupełniona nutą mleka kokosowego, imbiru i kminu rzymskiego ...
... jest nieziemsko dobra i do granic aromatyczna ! 


SKŁADNIKI:

- 1 litr bulionu warzywnego
- 400 ml mleka kokosowego
- 250 g czerwonej soczewicy 
- puszka pomidorów pokrojonych w kostkę  (około 400 g)
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2-3 ugotowane marchewki z bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek do podsmażania 

PRZYPRAWY:

- 12 ziaren pieprzu czarnego (do utarcia w moździerzu)
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
-  1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki czerwonej pasy curry 
- sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przez chwilkę pastę curry. 
Kolejno dodajemy i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
Chwilę przed końcem podsmażania dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.


Do garnka z bulionem warzywnym dodajemy opłukaną soczewicę.
Ucieramy ziarna pieprzu i dodajemy wraz z papryką, kminem i imbirem.
Gotujemy około pół godziny.
Pod koniec gotowania dodajemy marchewki, pomidory
 oraz podsmażoną na paście curry cebulkę z czosnkiem.
Gotujemy jeszcze kilka minut.
Na końcu dodajemy mleko kokosowe i całość doprawiany do smaku solą. 
Miksujemy blenderem i mamy już krem gotowy
na popołudniową, orientalną przekąskę !

Tę zupę jemy zwykle z pszennymi grzankami,
lub wyłącznie "ze smakiem".


Jest obłędna. Zobaczcie, jaki ma cudny,
pomarańczowy i energetyzujący kolor !!!
 

W pracach pomagała mi doskonała wyciskarka do czosnku firmy FISKARS.
Zdjęcia: Ewa Sochacka Photography
 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz