banner

poniedziałek, 15 maja 2017

KOTLECIKI DROBIOWO-SEROWE

  Dziś zapraszam na ...

"wariację drobiowo-serową" 

prosto z gorącej patelni:

 Znakomite i jakże smakowite kotleciki.

Chwila na przygotowanie a jakże cudny smak !

 


Składniki na 6-8 kotlecików:


  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 jaja
  • 4 łyżki żółtego tartego sera
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • przyprawy do smaku (np. curry, czerwona papryka, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, sól, pieprz)
  • olej do smażenia 
 

Przygotowanie: 

Pierś wraz z polędwiczkami kroimy na kawałki około 2 cm x 2 cm,
i wkładamy do miseczki.
Wsypujemy ulubione przyprawy do drobiu.
U nas jest to curry, bułgarska Kauma i zioła prowansalskie.
Z lekka kosmopolityczny zestaw, 
ale nam właśnie tak smakuje najbardziej :-)
Wbijamy całe jaja i dokładnie mieszamy całość łyżką.
Żółty ser ucieramy na grubej tarce do jarzyn.
Odmierzamy 4 czubate łyżki i dodajemy wraz z majonezem.
Na koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną,
i energicznie mieszamy.
To wszystko !
Jesteśmy już gotowi do pieczenia:
Na rozgrzaną patelnię z olejem,
dużą łyżką wykładamy naszą masę i lekko spłaszczamy,
aby kotleciki nie były zbyt grube.
Przez chwilę ich nie poruszamy,
i nie przekładamy na druga stronę,
aby pozwolić się masie spokojnie "posklejać".
Mąka, jaja, ser i majonez dobrze połączą 
kawałki kurczaka, i nic nie będzie się rozpadało.
Rumienimy je po obu stronach.
  
Dodatkowo, przygotowujemy kilka plastrów sera,
do położenia na gotowe już kotleciki,
dla prawdziwych miłośników serowych smaków ! 

Pysznie też smakują na zimno,
oraz nadają się do odgrzania w kolejnych dniach !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz